zondag 18 januari 2009

De gevolgen van...

Dit stukje is een vervolg op het stuk seksueel misbruik. Ik vind dit een belangrijk onderwerp om iets over te weten. Vooral wat de gevolgen zijn voor kinderen. Alleen is het al om in te zien waar mensen toe in staat zijn, en zonder na te denken iemand kapot maken voor de rest van hun leven. want wat een kind of volwassene ook doet. dit blijft je je hele leven achtervolgen welke stap in welke richting je ook doet..........





De gevolgen op kinderen...



de gevolgen op een korte termijn kunnen varieeren in de ernst. ze kunnen geestelijk maar ook lichamelijk zijn. kinderen die licht misbruik mee gemaakt hebbben vertonen in de meeste gevallen geen symptomen. datzelfde geldt ook voor kinderen die ernstiger zijn misbruikt maar de kracht hebben om zichzelf te herstellen. Of die door hun ouders/verzorgers goed worden opgevangen. In de gevallen van matig misbruik is het basisgevoel van veiligheid ernstig aangetast. Zij zijn bang op vergelijkbare situaties bijvoorbeeld een aanraking die zij niet verwachten kan een schrikreactie veroorzaken. Maar kinderen die ernstig tot zeer enstig misbruikt zijn hebben vaak lichamelijke klachten en letsel en vertonen in de meeste gevallen seksueel gedrag wat niet bij hen past. Ook hebben zij vaak last van: nachtmerries, slaapproblemen, paniekaanvallen, problemen met lichaamsbeleving, geheugen- en persoonlijkheidsproblemen.





De gevolgen op latere leeftijd...



Er zijn vier gevolgen die zich op latere leeftijd kunnen uiten, dit zijn:

1. Psychische klachten.

de angst die de volwassene als kind mee heeft gemaakt kan zich later uiten in angsten, paniekreactie, depressies en slaapproblemen. deze situaties treden vooral op als ze een dergelijke siruatie zien, of dichtbij komt. Bijvoorbeeld achtervolgd worden.

2. Relationele problemen.

Vertrouwen is moeilijk voor deze personen. omdat zij zich verraden voelen door iemand waar ze veel van hielden. dit gaat vaak gepaard met gevoelens als: machteloosheid, onzekerheid en eenzaamheid.


3. Seksuele problemen.

Een poging tot seks van partner kan herrineringer oproepen aan het misbruik. Een bepaalde streling of aanraking kan een angst oproepen.


4. Gezondheidsklachten.

Soms ontstaan lichamelijke problemen, zoals hoofdpijn, buikklachten, rugpijn, maagklachten en hyperventilatie. zonder dat daar een aanwijsbare lichamelijke oorzaak voor is.

Geen opmerkingen: